Шахматен турнир Сливница Опен

Сливница Опен (Сливница Оупън) е името на открития шахматен турнир по ускорен шах, организиран и провеждан от Шахматен клуб „Сливнишки герой“ Сливница, със съдействието на спонсори. Турнирът вече е традиционен и всяка година до 2009г. се провежда в деня преди Великден (съботата).

През 2010 година турнира се провежда на 1 май, вместо в деня преди Великден, а в следващите години турнира се измества около празника на град Сливница 24 май или 1-2 седмици по-рано, като се запазва традицията турнирът да се провежда в съботен ден, дори и да е работен ден. С това шах турнирът вече се нарича „пролетен“.

Издания на Сливница Опен (Сливница Оупън)

Досега са проведени няколко издания на турнира. Крайните класирания, заедно със снимки:

История на шах турнирите Сливница Опен (Сливница Оупън)

Първото издание на Сливница Опен е от 2003г., когато няколко шахматисти от града, съвместно с мс Димитър Илиев (шахматен съдия и майстор на спорта) организирахме първото издание. Идеята дойде по-малко от месец преди датата на турнира и участие взеха съвсем малко шахматисти. Турнира бе спечелен от фм Йордан Стойнов, с 6т. от 7 партии. След края на турнира последва блиц турнир. Дълъг шах маратон се получи…

На следващата година 2004-та, вече се бяхме подготвили с нов уебсайт (едит от първите сайтове на шахматни клубове в България) и успяхме да привлечем повече състезатели от цяла България. Реално това бе първото издание на турнира, за което се знаеше из шахматните среди в България и всеки желаещ можеше да вземе участие. Победител стана мм Владимир Петков със 7,5т. от 9 партии, който в момента вече трябва да е гросмайстор.

Последва 2005-та година. Все повече се знаеше за турнира и единствено празника удържаше някои от шахматистите да дойдат да поиграят 🙂 Е, това малко на шега, но може и така да е. Всяка година имаше все повече шахматисти и тази година участие взеха над 30 души! Турнира спечели Георги Филев със 7,5т. от 9 партии.

През 2006-та година рекордът беше подобрен отново – 40 шахматисти и любители взеха участие. Победител за 2-ра година стана Владимир Петков с актив от 8т. от 9 партии. Това е изданието, с най-много титулувани шахматисти. Победителя все още беше майстор на спорта, но коефициентът му беше 2456. Малко след това последва и гросмайсторската титла.

През 2007-а година участие взеха 44 шахматисти и любители от Страната и Сливница. Най-масовия турнир до момента! За голяма изненада и в същото време голяма радост на местните шахматисти, победител в турнира се оказа Людмил Ставрев, шахматист от Сливнишки герoй Сливница! С актив от 7,5 точки и коефициент (ЕЛО) 2035 (!), той изпревари утвърдените имена Георги Филев, Методи Стойнев, Марио Вутов, Сашо Николов и др.

През 2008-а година участниците бяха 40 шахматисти. Повечето бяха шахматисти от страната, а по-малко бяха местните любители. Това е един от малкото пропуски до момента, който следващите години ще работим за да преодолеем. След няколко призови класирания на Методи Стойнев в предните години, ето че дойде ред и за върха. Той спечели турнира с актив от 8 точки, с цяла точка преднина пред следващите го.

През 2009-а година участниците бяха 64 и това увеличи наградния фонд. По-силните шахматисти се ослушваха за точната сума за първа награда, която бе увеличена до сумата от 120 лева. Следващите награди също бяха доста добри, но все пак повечето шахматисти се бориха за първото място. В последния кръг първите 7 маси определяха паричните награди помежду си и се завързаха дълги битки на всички дъски. Като краен победител в турнира завърши Сашо Николов.

Сливница опен 201x и 202x? Живи и здрави следват още издания на турнира. Спонсори и подкрепа по един или друг начин ще са от полза за запазването на традицията…

Победители във веригата турнири „Сливница Опен“

  • Владимир Георгиев – 2004, 2006
  • Йордан Стойнов – 2003
  • Георги Филев – 2005
  • Людмил Ставрев – 2007
  • Методи Стойнев – 2008
  • Сашо Николов – 2009, 2010, 2011
  • Петър Дренчев – 2012, 2013
  • Марио Вутов – 2014, 2016
  • Кирил Бадев – 2015
  • Мартин Петров – 2017, 2018