Град Сливница

Тази страница съдържа остаряла информация! Очаквайте обновяване, а дотогава имайте едно-две наум!

ГРАД СЛИВНИЦА – ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Сливница е град в Западна България. Намира се в Софийска област на 22 километра от столицата София и в близост до градовете Костинброд и Драгоман.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Град Сливница се намира на 30 км северозападно от София, между река Блато и Сливнишка река. Разположен е върху последните гънки на Вискяр планина от юг, на север опира до Комския дял на Западна Стара планина, а на изток – Софийското поле. През града преминава международната жп. линия, а по северните му покрайнини – международният път, свързващи Ориента със Средна Европа.

СЛИВНИШКА ОБЩИНА

Разположена върху 196 кв. км Сливнишката община обединява селата: Алдомировци, Гълъбовци, Гургулят, Ракита, Братушково, Радуловци, Бърложница, Извор, Драготинци, Бахалин, Пищане и Повалиръж.

ИСТОРИЧЕСКО РАЗВИТИЕ

На мястото на днешния град е имало селище още в дълбока древност. Това показват археологическите находки. В околностите на Сливница е разкрито тракийско светилище, което е уникален обект на античната култура. Намерените гръцки и византийски монети, изображенията на тракийския конник и гръцкия бог Асклепий, както и десетки други исторически находки, доказват че Сливнишката територия е била винаги средище на активен народ. Около началото на нашата ера тук е имало трако-римско селище, а по-късно славянско.
При Аспарухова България сегашните ни земи са били византийски владения. Едва след превземането на София от войските на хан Крум през 809 година тези територии са включени в пределите на България.
През Сливнишките земи минават кръстоносци от двата похода 1095-1096 г. и 1146-1147 г.. Векове наред тук са обитавали траки, трери и цилатери.
Селището е било опожарявано и опустошавано няколко пъти, след което отново построявано и сменяло често името си – Калинка, Калкали, Хекал, Хелкали, Алкалия, Слибрак (Силибрика).
Едни от заселниците били бежанци избягали от опожареното от турците село Портарево (намиращо се близо до с. Опицвет). При заселването си оформят махали – Адамова, Долна махала, Горна махала, Войнишка махала. Адамова махала се намира под връх Могила, мястото където Вазов пише безсмъртното произведение “Новото гробище край Сливница”.
Името на Сливница влиза в българската история най-вече с боевете по време на Сръбско-Българската война. Паметните септемврийски дни на 1885 г., когато народ и войска обявяват в Пловдив Съединението на България, трябваше да бъдат осветени през ноември същата година с кръвта на българските синове край Сливница, Мека Црев, Три уши, Градище, Леща. В центъра на града има величествен паметник в чест на загиналите български войни с надписа “Българийо, за тебе те умряха”.
Най-старата обществена сграда в града е храм “Св.Св. Кирил и Методий”. Строежът му е започнат през 1873 г. и довършен през 1879 г. Храмът е посещаван от Княз Александър Батенберг, Цар Фердинанд, Цар Борис III, Петър Стоянов, Екзарх Йосиф I, Патриарх Кирил, Патриарх Максим.
През 1964 г. Сливница е обявена за ГРАД.

Още за историята на Сливница.

ПРОИЗХОД НА ИМЕТО СЛИВНИЦА

Според едно от преданията този неголям град вгражда в своето име и легенда за образуването си. По време на Австро-турската война през 1688-1689 година султанските войски на път от София за бойното поле спирали тук на почивка и имали нужда от подслон и храна. Това накарало турското правителство да издаде ферман, според който всички заселили се по тези земи, се освобождават от всякакви данъци. От различни крайща започнали да прииждат преселници. Някой измежду тези българи предложил селището да се нарича вече Сливница – от сливането на фамилиите от различните селища. И така до ден днешен – Сливница.

СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ

Върху икономическата карта на България Сливница се откроява с бърз икономически растеж и с производствени отрасли. Някогашните работилници и схлупени дюкянчета се превръщат в модерни центрове за комплексно обслужване. Създава се по-добра жизнена среда – цялостно водоснабдяване, канализация, озеленяване, разширяване и модернизиране на битовите услуги.
Силен тласък в развитието на Сливница дава избирането на София за столица и прокарването на ЖП линия от София за Белград през 1888 година. Голямото строителство в София кара редица предприемачи и търговци да открият в Сливница предприятия за строителен материал и преди всичко за вар.

ПРОМИШЛЕНОСТ

Информацията е с архивна цел. Актуални бизнеси и услуги в Сливница, София е региона можете да видите от business.slivnitsa.com и uslugi.slivnitsa.com.

Още през 1900 година са основани първите няколко варници с годишен добив 10-12 хил. т. Днес варниците са в ръцете на ЕООД “Калцит” (фабрика за производство на негасена вар и каменни фракции) и рудник “Козяк”, клон “Рудодобив и обогатяване” към ЕАД “Кремиковци”.
В града е застъпена и дървообработващата промишленост – ЕАД ‘Сливница-1968”. Занимава се с производството на продукция с приложение в мебелната промишленост, строителството, вагоностроенето и автобусостроенето.
В града се намира наследника на завода за хладилна мебел – „ФРИГО-ХМ“ АД. Произвеждат се всякакви хладилни изделия за търговската мрежа. Извършва монтаж и сервиз на хладилна техника, проектира и оборудва комплексни обекти, в това число магазини, заведения за обществено хранене, кухни, хладилни складове и други.
Други промишлени предприятия са: ”Брил” ООД – производители на луксозно дамско и мъжко бельо; ”Вега” – специализирана в директен и трансферен печат върху текстил; ”Релина” – производител на тоалетни сапуни и сапуни за пране; ”Стройтранс” – извършва промишлено и гражданско строителство,проектиране, ремонти,рехабилитации и модернизации.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

Сливница има мрежа от учебни заведения: детски градини, начално училище “Сотир Димитров”, СУ “Св. св. Кирил и Методий” и ПГ по автотранспорт “Н. Вапцаров”.

АДМИНИСТРАЦИЯ И ОБСЛУЖВАНЕ

Държавните институции с обслужващи функции в града са: Община Сливница, РПУ „Сливница“, Пожарна и аварийна безопасност, Районна прокуратура, Районен съд, Пътна служба, Електроразпределение, Бюро по труда, Ветеринарна лечебница, ВиК ЕООД, Данъчно бюро, ХЕИ.

ТУРИЗЪМ

Информацията е тази секция не е обновявана от много време. Повече за туризма в община Сливница и региона от сайта tourism.slivnitsa.com.

Под егидата на Българския туристически съюз, Сливница е включена в 100-те национални туристически обекта под № 81 – „Новото гробище над Сливница“ и обхваща всички паметници свързани със събитията от Сръбско-българската война през 1885 г. (паметникът-костница на площад „Съединение“ в Сливница, Пантеонът в село Гургулят, историческият музей в поделението на града, Параклисът в местността „Центъра“ над града, където са се водели военните действия). Печатът се намира в дежурната стая на община Сливница.

Хотели в град Сливница

(Последно обновяване – 2009-04-07. Информацията не е актуална.)

Хотел „Гергана“ се намира на 200 метра от центъра на града, точно на главния булевард – вход за града. Условията са много добри (според отзивите), а цените са около 40 лева за двойна стая. Телефон за контакт: 087 / 8 334 002 – Боби (хотел „Гергана“).

На картата хотел „Гергана“ се намира по булевард „Княз Александър I Батенберг“, от северната страна на железопътната линия.

Друга възможност е да пренощувате в София и сутринта да пътувате с влак или автобус до град Сливница.

Други къщи за гости и възможности за настаняване в Сливница.

Влакове и автобуси до град Сливница

Продължителноста на пътуването е следната: за автобус – 40 минути, за влак – около 50 минути. Така че направете си сметка и не закъснявайте! За разлика от другите турнири, ние се придържаме стриктно към програмата на турнира и не правим изключения, дори за „наши“ хора!

ВЛАКОВЕ: Тръгват от Централна ЖП гара – София. Имат дестинация град Драгоман. Продължителноста на пътуването е около 45 минути!
Актуални разписания влакове София-Сливница-Драгоман

АВТОБУСИ: Автобусите са с две различни дестинации: град Драгоман и село Алдомировци, но и двата минават през град Сливница.
Актуални разписания автобуси София-Сливница.

Разписанията в работни и неработни (почивни) дни се различават!

Автобусите за Алдомировци тръгват от гара „Захарна Фабрика“ София, минават по бул. „Сливница“ и продължават по бул. „Европа“. Автобусите за Драгоман тръгват от гара Север и минават през спирка „Орион“ и продължават по бул. „Европа (Сливница)“. Автобусите (и на двата превозвача) спират на всяка спирка на Градския транспорт по пътя си, САМО АКО има пътници за качване или слизане на съответната спирка. Затова е необходимо да сигнализирате с ръка (да махнете) на шофьора, за да спре. Възможни са промени в разписанията с по 5-15 минути. Не чакайте последния момент!!!